HTML

A Veszpremref.hu oldal kommentjei

A Veszprémi Református Egyházmegye Hivatalos Honlajának kommentjei.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

2010.01.23. 19:55 vprefadmin

Meditáció 2010. január 21-én, csütörtökön reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum) (Nagy Lajos kórház lelkipásztor)

 

Olvasandó: I.Korintus10:13

 

„Nem egyéb, hanem csak emberi kísértés esett rajtatok: de hű az Isten, aki nem hágy titeket feljebb kísértetni, mint elszenvedhetitek; sőt a kísértéssel egyetemben a kimenekedést is megadja majd, hogy elszenvedhessétek."

 Ma már a harmadik munkahéten vagyunk az új esztendőben. Az új esztendőben - amit most már majd egyre ritkábban nevezhetünk „új"-nak. Nemcsak az idő gyors múlása miatt, hanem még inkább azért, mert a mögöttünk hagyott tizenhárom munkanap alatt valósággal megostromoltak bennünket a negatív  információk, a lesújtó ügyek hírei. Válság, recesszió - és minden, ami e fogalmakkal aktuálisan együtt jár; ezek a mi legemlegetettebb témáink ma.

 

      Az apostol szavai azon igyekeznek, hogy mindennek ellenére tudatosítsák bennünk: Van megoldás! Nem szabad elcsüggedni! Amikor egy egyén vagy közösség életében válság van, amikor fájdalmas történések részesei vagyunk, akkor amögött valahol mindig fellelhető valamiféle emberi múlasztás, emberi tévedés, emberi gyengeség, emberi kapzsiság, emberi hiba.  Emberi negatívumokról van tehát szó. Szent Pál apostol pedig így vígasztal: „Nem egyéb, hanem csak emberi kísértés esett rajtatok... Tehát: Ha „csak" emberi kísértések végtelen láncolatának következményeiről van szó a mában tapasztalható válság-helyzetben, akkor emberi megoldás már nem, de valamiféle „több, mint emberi" megoldás még szóba jöhet. Némelyek szerint csak ilyen „több mint emberi", vagyis: isteni beavatkozás lehet az egyetlen út...

 

      „...De hű az Isten, aki nem hágy titeket feljebb kísértetni, mint elszenvedhetitek; sőt a kísértéssel egyetemben a kimenekedést is megadja majd, hogy elszenvedhessétek." Hű az Isten... Akinek ez a hír üzenet értékű, annak a számára van reménység. Másnak nincs, de neki van! Mert az a bizonyos hegyeket megmozgató hit a kilátástalannak tűnő élethelyzetekben is gyógyír az esetleges tehetetlenség fájdalmára.

      Paul Gerhardt XVII. századi énekköltő  dícséretében ilyen élethelyzetekről - is - énekel és bizalomteli, megnyugtató szavai még ajánlást is tartalmaznak: „A segítség ha kissé késik, / De ugyancsak eljő végre, / A várakozás rosszul esik, / De majd válik üdvösségre; / Ami lassan jő, bizonyosabb, / Ami késik, kívánatosabb: / Légy csendes szívvel." (Református Énekeskönyv, 270. dicséret, 7. vers)   

      Stanley Jones imádsága pedig szintén csak megszívlelendő. Így hangzik: „Ó, Istenem... Segíts az én kicsinységemet a Te nagyságodhoz kapcsolni...az én visszafogottságomat a Te lendületedhez, félelmemet a Te hitedhez - és akkor semmi sem állíthat meg."

 

 Nagy Lajos kórházi lelkész

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://veszpremref.blog.hu/api/trackback/id/tr311696146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása