HTML

A Veszpremref.hu oldal kommentjei

A Veszprémi Református Egyházmegye Hivatalos Honlajának kommentjei.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

2010.01.23. 19:42 vprefadmin

"... hogy a teremtő logosz eljusson a világba..." - Beszélgetés Dr. Márfi Gyula veszprémi érsekkel

Dr. Márfi Gyula római katolikus érsekkel az ökumenikus egyetemi istentisztelet után beszélgettem ébredésről, egyetemi ifjúságról, egyházaink közös szolgálati lehetőségeiről.

Iménti igehirdetésében érsek atya az egyetlen teremtő és formáló logoszról szólt az egyetemi ifjúságnak. Lelkipásztorként is kérdezem arról, hogy milyen lehetőségeket lát arra, hogy ez az egyetlen logosz, az éltető és formáló isteni szó eljusson a fiatalsághoz?

 

Megvallom őszintén, hogy eddigi pásztori szolgálatom folyamán nem találkoztam még egyetemista fiataljainkkal, sőt, még a hittudományi főiskolás fiataljainkkal is nagyon ritkán találkozom, kispapokkal minden héten, de egyetemistákkal nagyon kevés a kapcsolatom.  Azt gondolom viszont, hogy a kairoszban élve minden lehetséges eszközt fel kell használnunk arra, hogy a teremtő, újjáteremtő isteni szó eljusson fiataljainkhoz. Ilyen lehetséges eszköz a mostani egyetemi, ökumenikus istentisztelet is, amelyet Török Ágnes lelkésznő szervez. Nagyon fontosnak tartom az  Internet adta lehetőséget, valamint kiemelten kezelem a média lehetőségeit, hiszen sohasem zárkózom el, ha valamelyik sajtótól megkeresnek. Igyekszem mindig valami olyat mondani - amelyet hiszek -, hogy az egyénformáló, életátformáló lehet a Szentlélek által.

 

Van egy félórás, havi  televíziós magazinunk, amelyet négyszer is megismétel a Veszprém Televízió, ezt is azért csináljuk, hogy olyan emberekhez is eljusson az üzenet, akik templomba nem járnak.

 

Római katolikus részről az egyetemi hitélet változások előtt áll, lévén eddigi egyetemi lelkészünk, Tóth Gyula atya meghalt, s jónak tartanám, ha agilis fiatal pásztor kerülne utódjául.

 

Van rá lehetőség? Hiszen köztudott, hogy a római egyház folyamatos személyi gondokkal küzd...

 

Nagyon nehéz a kérdés és maga a feladat is, hiszen én magam a Szent Mihály székesegyház jelenlegi káplánját tartanám erre a feladatra alkalmasnak vagy Takács István atyát, aki jelenleg a Padányi Gimnázium lelki igazgatója, de ő meg a Szegedi Főiskolán és a mi főiskolánkon is tanít, így nagyon sok az elfoglaltsága. Kevesen vagyunk, de nagyon sok és szerteágazó a feladatunk. Jézus is ezt mondta, hogy az aratnivaló sok, de a munkás kevés. Bár mi katolikus itt Veszprémben nem állunk rosszabbul a tizenkét évvel ezelőtti állapotnál. Amikor idekerültem, fiatal pap egyáltalán nem volt a városban, most pedig van négy fiatal lelkészünk is, akik itt működnek.  Remélem, hogy ők hatással tudnak lenni az egyetemi fiatalságra is.

 

Érsek atyát arról is kérdezem, hogy hogyan látja az ébredés helyzetét akár a római egyházban, akár a protestáns egyház berkeiben és a közös szolgálati ágak milyen formáit tartja elképzelhetőnek és megvalósíthatónak?

 

 

Közös szolgálat például ez az alkalom, amelybe szívesen betársultunk, de minden évben megtartjuk az úgynevezett imanyolcadot, amelyet protestáns testvéreink inkább imahétnek neveznek. Ezeken az alkalmakon, illetve az alkalmak mindegyikén részt szoktam venni, sajnos ebben az évben csak elsőn és az utolsón tudok, lévén kórházban leszek, de egyre több olyan program van, amit közösen csinálunk. Tehát még ezen a héten lesz (az esemény megtörtént és áldott alkalom volt - a szerk.) egy közös, ökumenikus alkalom: a doni áldozatokról emlékezünk meg a székesegyházban. De ökumenikus alkalom keretében történt a Pannon Egyetem 60 éves jubileumának megünneplése is, vagy éppen a négy vármegye és a Veszprémi Egyházmegye oklevéli említésének ezeréves jubileumát is ökumenikus keretek között ünnepeltük meg Sólyon.

 

Hamarosan sor kerül egy tragikusan szomorú emlékünnepre is, hiszen lassan egy éve lesz, hogy az MKB KC román játékosát, Marian Cozma-t meggyilkolták, és az évfordulón állítjuk fel és áldjuk meg a Cozma emlékművet. Éppen nem régen beszéltem polgármester úrral és kértem, hogy erre az eseményre hívják meg a helyi egyházak képviselőit és mindenki kapjon legalább egy-két percet a szólásra.

 

Ez az egyetlen logosz az egyetemistákon kívül vajon napjainkban könnyen juthat-e el a híveinkhez?

 

Bízzunk benne. Ebben a kérdésben valóban egyek vagyunk mi pápisták és protestánsok is, hogy nemcsak rajtunk múlik, hanem elsősorban Isten kegyelmén. Itt tartom nagyon fontosnak, hogy az a lelki ébredés, ami megtörtént a XIII. században Assisi Szent Ferenc vagy éppen Szent Antal korában, az ma is megtörténjen. De nagyon fontos volt a protestáns lelki ébredés a XX. század ötvenes éveiben is. Az a pünkösdista mozgalom, ami az USA-ból indult el, és elért Európába, az is hasonló ébredési mozgalom volt. Közösen kell imádkoznunk, hogy a Szentlélek újjászüljön bennünket és támasszon olyan fiatal szenteket, karizmatikus egyéneket, akik képesek hatni akár a fiatalokra, akár az idősebb korosztályokra is. Karizmán egyébként nem rendkívüli dolgokat értek, de mégis vannak rendkívüli képességek, azok a bizonyos talentumok, amelyek meg tudják ragadni azokat is, akik egyházon és hiten kívül élnek. Ne csupán olyan sztárok grasszáljanak az utcákon, akik percemberek, vagy az igehirdetésben is elhangzott „szakrksz" (testi) emberek és csak a pillanatnak élnek.

 

Olyan emberek is legyenek ismertté - és hála istennek néhányan azért vannak is , akik folyamatosam bizonyságot tesznek hitükről és példaként lehet őket állítani a fiatalság elé. Szóljunk csak Eperjes Károly színművészről, vagy Kovács Ákos pop énekesről, de érdekes, hogy a szintén énekes Szikora Róbert is minden koncertje végén elénekli az Úri Imádságot. Az Isten kegyelmén múlik, hogy ne csupán páran legyenek, hanem egyre többen, s akik bizonyságot tesznek, azok pedig ezt tegyék a Lélek erejével.

 

Ehhez a szolgálathoz kérek én is sok áldást, erőt és egészséget érsek úr szolgálatához, a római testvérek lelki életében is sok ajándékot és köszönöm szépen érsek úrnak a beszélgetést.

 

Kép és szöveg: Rásky Miklós

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://veszpremref.blog.hu/api/trackback/id/tr1001696103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása